Beszámoló a KTDT Nemzeti Tehetség Program keretében megvalósult tevékenységeiről (2022-2023)

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

a Nemzeti Tehetség Program „Hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeinek támogatása” című, NTP-HHTDK-22-0045 azonosítóval ellátott pályázati támogatás keretében, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Tudományos Diákköri Tanácsa által 2022–2023-ban megvalósított programokról.

 

Jelen program keretei között a pályázat biztosította a 2022 őszén megrendezésre került Intézményi (Kari) TDK megszervezésének és lebonyolításának költségeit. A program további célja a kar TDK-zó hallgatóinak interdiszciplináris képzése (PTE Bölcsész Akadémia előadás-sorozat, valamint tanulmánykötet) valamint számukra publikációs lehetőség biztosítása volt (Specimina Operum Iuvenum 8. kötet). A Tehetségnap program a 36. OTDK helyezettjeinek köszöntésén túl új TDK-zó hallgatók megszólítását célozta.

 

Intézményi (Kari) Tudományos Diákköri Konferencia

 

Jelen pályázat segítségével megvalósult a PTE BTK Intézményi (Kari) Tudományos Diákköri Konferencia. A rendezvényt 2022 november 25-én bonyolítottuk le. A szóbeli fordulót a pályaművek bíráltatása előzte meg. A konferencián 70 hallgató mutatott be 66 pályaművet. A pályázati program kiemelt célja a 36. OTDK-n történő részvétel biztosítása volt. A rendezvényen összesen 15 tagozatban folyt a munka. A hallgatói informális visszajelzések alapján a tagozati szakmai bizottságokban a kar oktató nagy szakmai hozzáértéssel és támogatással járultak hozzá a pályamunkák és a hallgatók előadókészségének fejlesztéséhez. A konferencián 66 hallgató jogosultságot szerzett a 36. OTDK-n történő nevezésre. A konferencia lebonyolítása, hála a professzionális technikai előkészítésnek és supportnak zökkenőmentesen zajlott. A konferencia után a hallgatók a részvételt és a helyezést igazoló okleveleket kaptak.

 

PTE Bölcsész Akadémia

 

A pályázati program további célja a kar TDK-zó hallgatóinak interdiszciplináris képzése volt. Ezt a PTE Bölcsész Akadémia előadás-sorozat révén valósítottuk meg a 2022/23-as tanév őszi és tavaszi szemeszterében. A program során a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar neves oktatói tartottak előadásokat. Az előadások látogatottsága magas volt. A hallgatók észrevételeikkel és kérdéseikkel tették interaktívvá, workshop-jellegűvé az előadásokat.

Az előadások szerkesztett szövegeit tartalmazó kötet 2023 májusában jelent meg. Az előadássorozat és a kötet tanulmányai az érdeklődő diákok interdiszciplináris tájékozottságát szolgálják. A kötet hagyományainkhoz illeszkedően széles tematikát ölel fel, a történettudomány, az irodalomtudomány, a művészetfilozófia, a szociológia és a pszichológia legújabb eredményeit foglalják össze, aktuális kérdéseit tárgyalják a tanulmányok. A kiadvány a Tanulmányok a bölcsészet- és társadalomtudományok köréből. Bölcsész Akadémia 6. (Szerk. Barabás Gábor – Böhm Gábor – Pohárnok Melinda. Pécs, KTDT, 2023.) látott napvilágot. Megjelent hagyományos és e-book formátumban. (ISSN 2498-5163; ISBN (print) 978-963-626-132-0, ISBN (pdf) 978-963-626-155-9).

 

A kötet tanulmányai:

 

BÁLING PÉTER

Dinasztikus család. Rokonok és barátok a korai Árpád-korban

 

GÁLOSI ADRIENNE

A rajz ontológiájáról. Sol LeWitt példája

 

V. GILBERT EDIT

Az orosz irodalom birodalmi tudata – és a másik oldal

 

SÁRI B. LÁSZLÓ

Az amerikai poszt-posztmodern próza alakzatai

 

FÜZÉR KATALIN – VÖLGYI BENCE

Társadalmi tőke és prosperitás a digitális korban

 

BANDI SZABOLCS AJTONY

Túl a 27-esek klubján: a zenész lét és a mentális jóllét dilemmái

 

A kötet letölhető a Kari Tudományos Diákköri Tanács honlapjáról: https://btk.pte.hu/hu/ktdt/bolcsesz-akademia-6

 

Specimina Operum Iuvenum 8. tanulmánykötet

 

A pályázati programunkban kiemelt jelentőséget szenteltünk annak, hogy TDK-zó hallgatóink számára publikációs lehetőséget biztosítsunk. 2023 júniusában jelentettük meg Specimina Operum Iuvenum 8. című kötetünket, mely 14 tehetséges hallgató magyar, angol és német nyelvű tanulmányát tartalmazza.  A tanulmányok révén számos tudományterület képviselteti magát, így található értekezés a történelem, az irodalom, a magyar nyelvészet, a pszichológia köréből egyaránt. A publikációs lehetőség révén hallgatóink nagy sikerrel pályáznak tudományos ösztöndíjakat, valamint nagy sikerrel tesznek sikeres felvételi vizsgát a különböző mesterképzésekre és doktori iskolákba. A kiadvány Specimina Operum Iuvenum 8. - Válogatás a PTE BTK 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (2021) I–III. helyezést elért hallgatóinak pályaműveiből. (Szerk. Balatonyi Judit – Balikó Fanni – Barabás Gábor – Böhm Gábor – Kovács Veronika – Pohárnok Melinda, Pécs, KTDT 2023.) címmel látott napvilágot. Megjelent hagyományos és e-book formátumban. (ISSN 2064-079x, ISBN (print) ISBN: 978-963-626-135-1, ISBN (pdf) ISBN: 978-963-626-136-8).

 

 

 

A kötet tartalma:

 

NYELVÉSZET

 

Hagymási Judit: Csak nem, csaknem, csak azért is, csakazértis? Csak partikulát tartalmazó konstrukciók vizsgálata

 

Virág Anna: Kötőszónak látszik bár, de vannak ellenérvek. A bár újszerű megközelítése

 

IRODALOMTUDOMÁNY

 

Csanády Nikolett: A kegyes nőtől a honleányig. Takáts Éva életműve a 18–19. század társadalmi folyamatainak tükrében

 

Simon Rebeka Petra: Readers and Reading in Northanger Abbey: When the Vulgar Reader Enters the World

 

GERMANISZTIKA

 

Ignácz Barbara: „The German Dream“. Biberkopf-Darstellungen in Alfred Döblins Berlin Alexanderplatz und Burhan Qurbanis gleichnamigem Film

 

TÖRTÉNETTUDOMÁNY ÉS NEVELÉSTÖRTÉNET

 

Hodász Kata: „Ezek a feladatok nem mindennapiak, ezek rendkivül nehéz feladatok.” Pillanatképek a pécsi Állami Gyógypedagógiai Iskola történetéből (1946–1955)

 

Kovács Dániel: A hivatalviselő elit prozopográfiai vizsgálata Somogy vármegyében

1808 és 1830 között. A hivatali előélet megléte vagy hiánya, a hivatali előmenetel állomásai

 

PSZICHOLÓGIA

Bölcz Dóra – Matos Sára Anna: A szexuális erőszak elkövetőinek és áldozatainak megítélése

a nemierőszak-mítoszok és a szépségsztereotípiák tükrében

 

Csányi Edit: A női színlelt orgazmus kapcsolata a szocioszexualitással, pármegtartási stratégiákkal és párkapcsolati elégedettséggel

 

Dudás Barnabás – Süli Pálma: Mi van a dobozban? A lootbox használat lélektana

 

TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK

 

Kopunovic Dávid: A reflexív impotencia jelenségének vizsgálata magyar fiatal felnőttek körében

 

Markó Eszter: Pécs rejtőzködő „bádogvárosa”. Narratívák a lakhatási szegénységről

 

A kötet letölhető a Kari Tudományos Diákköri Tanács honlapjáról:

https://btk.pte.hu/hu/ktdt/specimina-operum-iuvenum-8

 

 

 

PTE BTK Tehetségnap

 

A pályázati program utolsó eleme a PTE BTK Tehetségnap című rendezvénye volt. A PTE BTK Kari Tudományos Diákköri Tanács és a BTK Hallgatói Önkormányzat közös programja 2023. május 26-án került megrendezésre a BTK Ifjúság úti campusán.  A program célja a 36. OTDK-n sikeres hallgatók és témavezetőik köszöntése mellett TDK konferencián még részt nem vett hallgatók megszólítása volt. A program során az OTDK első helyezést elért hallgatók prezentációit hallgathatták meg az érdeklődők. A program részeként a kar ismert, a TDK-életben aktív oktatói tartottak előadásokat a TDK tevékenységről, valamint bemutatásra kerültek a KTDT legújabb kiadványai is.

 

 

Pécs, 2023.augusztus 23.

 

 

 

 

Dr. Pohárnok Melinda

KTDT elnök

 

 

 

 

 

 

 

Kari Tudományos Diákköri Tanács

H-7624 Pécs, Ifjúság u. 6.    +36-72/ 503-600    ktdt.btk.pte@gmail.com